Як ми влаштовувалися в Австрії
Пам’ятаю, як ми з донькою їхали в поїзді до Відня, і я весь час думав про те, що робитиму далі. Ні житла нормального, ні знайомих, усе чуже, мовні курси непочатий край, а вона ще й заявила, що хоче спробувати вступити в місцевий університет.
19 Views

У мене було дуже схоже з братом, тільки він спочатку взагалі не вірив, що може кудись вступити після переїзду. Ми сиділи вечорами, проглядали сайти, намагалися розібратися в різниці між університетами, фаххохшуле, підготовчими програмами. Мені тоді дуже допомогло, що я натрапив на матеріали, де пояснюють доступно, без цього всього «канцелярського» стилю, і дають реальні приклади того, як це працює для наших. Тому коли зараз хтось питає, з чого почати, я природно згадую про навчання в австрії, просто бо це те, що я використовую як орієнтир. Там добре видно, які є можливості для інтеграції, що можуть робити студенти після приїзду, які документи потрібні, як підготуватись до вступу, а головне — що процес не такий страшний, як здається. Брату дуже зайшло те, що можна почати з підготовчих курсів, підтягнути мову і вже без стресу рухатися далі. Він тоді, пам’ятаю, сидів і казав: «Так якщо це все так працює, чого я взагалі хвилювався?» А я ж бачив, як у нього буквально на очах зникає паніка. І от що хочу порадити: не чекайте моменту, коли «все стане ясно». У нас він так і не настав. Ми почали рухатися в тумані, а вже по дорозі все поступово прояснювалось. Головне не намагатися одразу обійняти весь процес і не вимагати від себе абсолютної впевненості.